2010. szeptember 27., hétfő

Webinos - Mit akar az EU? - Köztársaság Operációs Rendszert?


Az EU Webinos (Secure WebOS Application Environment) néven egy három éves projektet indít 14 millió €-ból, aminek célja nem más mint megalkotni az egységesített alkalmazásplatformot, megteremteni az egységes webplatformot. Jelentős partnerek támogatják a kezdeményezést. Többek között a Deutsche Telekom, Telcom Italia, BMW Research and Technology, Sony Ericsson, Samsung Electronics, Università di Catania, University of Oxford.
A projekt nyílt technológiákon (HTML5, CSS3, Javascript) alapul és teljesen nyílt, bárki számára elérhető forráskódokkal.
A Webinos célja tehát az,
hogy minden olyan eszköz, amely rendelkezik internetelérésre alkalmas hardverrel,  a  különböző  operációs  rendszerek  és  egyéb fizetős  alkalmazások  mellőzésével közvetlenül csatlakozhasson a világhálóra.
Ez a cél tehát tovább megy a Google féle ChromeOS megoldásánál is. Amellett, hogy egy egységes és a Dolgok Internetével bővített üzleti megoldással kecsegtet, megvalósítja annak lehetőségét, hogy  a kormányzatok közvetlenül felkínálják közigazgatási alkalmazásaikat, szolgáltatásaikat polgáraik számára ingyen és bárhol. Vagyis a megalkotott szolgáltató kormányzati számítási felhő eléréséhez elegendő lesz bármely hardver birtoklása. Legyen az mobil eszköz vagy akár a televízió vagy a különböző dolgaink amiben beágyazva az megtalálható lesz. Ez már megvalósítani látszik a Köztársaság Operációs Rendszer hardver oldalát.
Mozgalmas három év várható Európában. Amiben talán jobb részt venni mint szemlélni. Kína és USA helyett lehetőség nyílt az Unióban bevonni az arra tehetséggel bíró szakembereket. Egy jól irányzott kormányzati kommunikáció talán szélesebb magyar Webinos ismertséget és  részvételt indukálhatna.
Legyünk rajta. Legyünk Partnerek ebben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése