2010. szeptember 20., hétfő

Negatív Művek - Internet at Liberty Google konferencia Budapesten


Félelmet, valamivel szembeni ellenállást hozzáértés nélkül is lehet generálni. Legtöbbször maga a hozzá nem értés a negatív tulajdonságok hangsúlyozásának oka. A hozzá nem értők fogékonyabbak a félelemre. Jobban megértik a negatív kommunikáció üzenetét és annak mondanivalóját is hajlandóak feltétetel nélkül magukévá tenni. Magyarországon már hagyománya van az ilyen egymásra találásnak.
A magyar internet világa sem mentes ettől. Különösen az olyan technológiák mentén ami nagyban segítené a transzparenciát, az információk szabad megismerését, hozzáférését. Érezhető olyan új technológiák mentén ahol a meghonosítás, az új munkahely teremtő képesség a tét.
Talán hungarikum az, hogy ugyanazon vélemény formálok, tanácsadók kilépve a bitek világából a hagyományos médiában fogalmazzák meg, talán rövidtávú érdekeiket kiszolgálóan, azokat a negatívumokat, ami amúgy a web világában arra építkezve pont előnyüket szolgálja.
Az elmúlt években ilyen volt például a Facebook (általában a web 2.0) az átalakuló Könyv- és Lappiac kommunikációja is. Miközben az iWiW egy 6 éves előnyt veszít el a Facebookkal szemben egy olyan területen ahol már a 6 hónapos versenyelőnyért is "Nobel" díjakat osztanak. Miközben a nyakunkon a e-Reader, a Tábla korszak magyar tartalom és fogadóképesség nélkül. Szinte mindennemű stratégiai elképzelés nélkül, hogy milyen nemzeti előnyök kovácsolhatóak össze ezen eszközök alkalmazásának hátterében megbújó új technológiák, iparágak alkalmazásával pl. az oktatásban, az egészségügyben a közigazgatásában. Milyen új piacok lennének megvalósíthatóak munkahelyestől adóbevételestül együtt az új eszközök bevezetésével, sőt esetleges gyártásával.      
Mégis, hogy jön ide a Google konrefencia megemlítése? Sajnos nem SEO érték növelően. Ugyanis a Magyarország megítélését is javító rendezvénnyel párhuzamosan a Magyar Akadémián is tartanak "hasonló" rendezvényt Az internet hatása gyermekekre és fiatalokra címmel. Az előadók majd mindegyike leginkább a 6–21 éves korúakat veszélyeztető Internet hatásokról fognak előadást tartani. A nagy sietségre jellemző volt, hogy a rendezvényen résztvevő NMH vezetőjének, Szalai Annamária, előadás címe sem ismert.
A szólásszabadság a neten (is!) épp olyan fontos kérdés, mint az Internet (bár csak ez lenne a legnagyobb gondunk) negatív hatásai a fiatalkorúakra. Építkezően, és nem egymást kioltó hullámként.
Interferenciában ugyanis nem fogható az adás.

Internet At Liberty 
Konferencia Közép-európai Egyetem (Budapest V., Nádor u. 9.) szeptember 20-22.
Élőközvetítés
Twitteren: #IAL2010 hashtag segítségével 
Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra
Magyar Tudományos Akadémia (Budapest V., Roosevelt tér 9.) szeptember 21-22-én.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése