2010. szeptember 14., kedd

Local, Hyperlocal - tegyük helyére a híreket

A web 2.0 óta számos új értelmet nyernek eddigi fogalmaink a lokális, helyi, helybeli, helyi hír sem volt kivétel. Újabbakkal is gyarapodtunk, mint például a hiperlokál (Hyperlocal) ami kimondottan a hír világ egy elemévé, jellemzőjévé vált. Próbáljuk meg nyelvész nélkül a helyükre tenni.
Helyi hírek hagyományos értelmezése egyértelmű. Egy lazább földrajzi helyhez kötött hír ami nem feltétlenül ugyanazon helyen jön létre. Az online világban egyre inkább tartózkodási helyünk hírnézetére, tartalom szűrűjének lehetőségévé válik.
Az így értelmezett lokalitással hír szájtoknál megvalósítható az elsődleges testre szabás. A folyamat történhet az oldallátogató IP címéből, cellainformációjából, GPS adatából kiolvasva vagy maga a site látogató élhet ezzel a felkínált lehetőséggel. Ha nincs, lokális tartalmunk nyerjük ki azt különböző státuszüzenet szolgáltatások segítségével. Ennek megvalósításához javasolhatjuk saját Twitter alkalmazásunkat is. Alkalmazásunk nem csak a tartózkodási hely szerinti tartalomgenerálásban segítség, de egyben megoldja a helyi releváns hirdetésbevétel gondját is.  
A hiperlokál a lokálisnál is tovább megy: egy jól meghatározott közösségű területen élőkre (kisközösségek, kisváros, városrész, kerület etc.) irányuló fókusszal állít vagy gyűjt össze illetve generál híreket, fontos információkat, adatokat. Sőt a hiperlokállal már minőséget is kifejezhetünk. Egy olyan új kifejezéssé vált, ami olyan valakire vagy valamire utal ami, vagy aki a legjobb a helyben élő emberek közötti kapcsolatok létrehozására.
Erre az izgalmas lehetőségre nyugodtan ki lehet jelenteni, nincs hazai érdemleges példa, egyetlen jelentősebb hír szájt nem él vele. Pedig a hírfogyasztó egyre kevesebb időt akar eltölteni tartózkodási helyéhez nem köthető tartalommal. Nagy pontossággal megjósolható, aki a fentebb leírt szolgáltatásokkal kínálja meg olvasóját tartósan hűséges szájt látogatót kap cserébe. A mobil benne a közelgő táblagépek világában hasonló szolgáltatások nyújtása nélkül sokáig nem lesz lehetséges versenyképesnek maradni.
Mi lehet mégis ennek a közönynek a hátterében?
Aki megnéz egy önkormányzati web oldalt, kezébe vesz egy önkormányzati lapot hamar választ kaphat. Amik inkább emlékeztetnek a politika és holdudvarának üzemi lapjaira, mint a helyi közérdekű adatok, kisközösségi élet megjelenítőjére.  Így az erre építkező civil kezdeményezések létre se jöhettek. Piaci alapon pedig a Kiadók úgy vélekednek ilyen háttér nélkül nem építhető meg rentábilisan. 
Ezen kívül tartózkodási helyünk megosztására, véleményezésére, hozzá köthető eseményekre számtalan szolgáltatás jelent, jelenik meg. Hogy csak néhányat említsünk: Google HelyekFoursquareGowallaLatitude, Facebook Places. De mindezekről egy majdani postban. Addig találd meg a saját tartózkodási helyed üzleti tervét. Ha eltévednél, szívesen segítünk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése