2010. szeptember 9., csütörtök

A Web halott? World Web War nyitány Wired módra

A háború tétje az internet benne a web semlegessége.
A felvetés végül is négy fronton zajlik:
1. Böngészőn belül vagy kívül az ún. alkalmazásokkal
2.Protokol front vagyis az azon történő áthaladás semlegesen történjen vagy különböző kapuk, falak engedélyezésével. Ez magával hozhatja mások kizárását a tartalomból illetve a fizetős tartalom tömeges bevezetését.
3. Broadcasting tömeges megjelenése az Interneten. Lásd például az Apple TV-ét vagy a Google TV Android beköltözését egyenesen a televízió készülékekbe.
4. Fenti három következményeként zárt hálózati infrastruktúrák létrejötte. Saját tartalomhoz saját hálózat.
Természetesen a Wired sem ok nélkül maszatolta össze a Cisco adatait.
Mondjuk megítélésén nem javított. Bulvárosodásának annál inkább.
A színes maszatokból az biztosan kiderül a video forgalom (a videóra vonatkozó adatok csak a forgalom nagyságát mutatja, nem különbözteti meg az IP TV ill web egyéb videó forgalmát) egy olyan robosztus jármű aminek sebességével értsd sávszélesség igényével számolni kell az infrastruktúrák fejlesztésekor.
A további maszatolások érthetőek. A cikk az Apple és a Google hazájában íródott. A Google mint igazi netokrata vállalkozás a semlegesség mellett kötelezte el magát, még ha a közelgő Chrome Tablet megjelenésével kapcsolatban szóvá tették Verizonnal való állítólagos adatforgalom paktumát. Ennek ellenére csak a USA-ban a Verizonnal kerül forgalomba az ominózus táblagép. A Google egyesek szerint a web semlegességének érdekében kész elfoglalni az egész webet is akár a Facebook elől is (Google ME).
A Google az Androidban bemutatta képes Apps világot és piacteret is létrehozni (nem kis sikerrel), de ennek ellenére a web világát továbbra is a böngészőn belül látja. Sőt erre még operációs rendszert is gyártott a ChromeOS-t. A benne futó alkalmazások pedig a Web Alkalmazások. Az Apple-ről meg az iPad óta is megtudtuk teljesen másképp. Ahol lehet zárt elérés, tartalom kizárás lsd.  Flash mizéria etc. etc.
Hamarosan tehát érkezik a karácsony. Az iparág Táblagép karácsonya. Marketing nehéztüzérséggel a háttérben fundamentális háborúkkal.
Te milyen e-Readert szeretnél:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése