2010. szeptember 7., kedd

0 emisszió erénye és képessége a web 3.0 közösségekben - personal display world


Péter egy átlagos napja indul.
0 emissziós lakterében jólesően issza reggeli kávéját. Közben Személyes Kijelzőjén (régi nevén táblagép) 3D adat vizualizációs folyamatok indulnak el. Reggeli rutinok. Személyes energiatermelők adatai, közösségnek kiajánlható mennyiségek, termelő közösségének üzletmenetei, termék-nyomtatók adatai, karbantartás állapotok, közösségi hírek, az ébredő családtagokkal kapcsolatos napi programok etc. etc.
Kezdődik Péter egy átlagos munkanapja.
Energiatermelő közösségéből érkező ajánlatba ő is betársul. Egy közeli farmernak adják el szabad felhasználású villamos energiájukat a 0 nulla emissziós adókedvezmény keretében. Nap, szél farmjukon megtermelt energiával a farmer szállítójárműveit látják el energiával az okos rendszernek átadott okos tankoló helyén. Mivel a farmer 50 Km belül található, pluszként megkaphatják kölcsönösen a helyben termelési krediteket is. Péter közössége elfogadja a farmer felajánlását miszerint a farmer termékeivel fizet. Így a tranzakció egyben forgalmi adómentes is.
Péter tulajdonosa egy épület nyomtatónak is. Az építkezés is egy nagy közösségi játék a 0 emissziós energiával, a határidőkkel, az elérhető adó menteséggel. Péter korában újból divat lett a kétkezi szakmunka. Távkurzusokon szerzet szakmáival egyben tevékeny részese a vállalt építkezésekben. Épületgépészeti munkákat végez saját nyomtatott épületeiben.
Személyes Kijelzője kibővített valóság üzemmódjában sikeresen veszi az anyagbeszerzés buktatóit. A Kijelző segít persze abban is hol, milyen munkát kell teljesíteni, hogyan kell szinkronban tartani más belsőépítészeti munkavégzővel.  
A terveket nagyrészt vásárolja, de a Közösségi Egyeztetőn elfogadott saját tervét is sikerült már "megépíteni” megrendelőjének.
Megtakarítását a társadalmilag preferált termék-nyomtatókban fekteti. Ezek a termék-nyomtatók az újra értelmezett ipari zónákban találhatók. Olyannyira kifinomult folyamat részeként ahol megvalósítható a helyi igények kiszolgálása a helyben gyártással 0 emissziós energia felhasználásával.
Voltaképpen ezek a termék-nyomtatók az új web alkalmazások a Dolgok Internetében. Szétosztott ésszerűség a tömegtermelés helyet.
A termék-nyomtatók lényege a munkadarab elkészítésének módja. A nyersanyagból elemi szinten épül fel a késztermék. Selejt és hulladék nélkül. Nagyságrendekkel kevesebb energiával és környezet terheléssel az eddig ismert technológiákkal szemben.
Péter korában az ilyen mennyiségű folyamatok kezelését a szándék orientált (intentional software) szoftverek segítik.
Péter közösségében természetesen más munkavállalók is tartoznak. István például mezőgazdasági táv manipulátor. István és társai munkájával volt elérhető a teljesen vegyszermentesen fenntartható mezőgazdaság és erdészet.
Péter Személyes Kijelzője értesítő sávjára fontos üzenet érkezett. A következő félórában a településsel kapcsolatos vitát és szavazást tart a Lakossági Közösség. Fontos döntés várható egy terület átminősítéséről. A közösség saját adatgyűjtő és térinformatikai rendszeréből kinyert adatok segítik a döntést a józanész mellett. A döntés lényege a terület maradjon továbbra is természetvédelmi terület vagy a fenntarthatóságot szolgáló termék-nyomtató telephely.
Természetesen ez egy vízió, de az már kevésbé képzelgés, hogy az eddig megismert munkavégzésünk, energia felhasználásaink a belátható 15 éven belül alapvető változáson esnek át.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése