2012. május 9., szerda

Tiborc népe és a mobil interaktív Parlament



Tényleg milyen könnyű úgy hozni törvényeket, a várszerű erődítményekben, hogy miközben életsorsokról döntenek, a törvényhozóknak még véletlenül sem kell szembesülni az utca emberével népiesen választóival?
 A nagy ritkán boldogulásukra, de jellemzően életük még nehezebbé tételéről szóló törvénykezési vircsaft alatt végig biztosított ez a paradicsomi állapot minden következmény nélküli országban így a mi szép Vár-parlamentünkben is.
A magyar Parlament épülete tényleg párját ritkítja egész Európában mind szépsége, mint nagyságát tekintve is.  Maga a stílus a színtiszta fikció a historizmus, mint a neogótika magyar interpretációja a túlméretezettség a light-szittya első hullám mind-mind gyönyörűen képviselte és előre jelezte egy nagy beteg hatalom a Habsburg monarchia hamarosan bekövetkező halálát.
Az építkezés 1885-től 1904-ig tartott. Elkészültét már nem élhette meg tervezője Steindl Imre. Jellemzően az épülő házat 1896. június 8-án tartott első üléssel avatták fel. Halasztást nem ismerő határidő volt: 1000 éves lett az nap a Hon.
A kész Ház ezután 16 évig szolgálta a még történelmi határokkal bíró országot. Azóta is maradt kellő indok és politikusi kreativitás betölteni a háromszor nagyobb országra tervezett törvényhozás épületét.
Ellenben Andrew Maynard az újkor építésze egy mobil és rugalmas méretű Parlament koncepciójával lepte meg világ szerte Tiborc újnépeit. Az épület gyönyörűen megtestesíti a részvételi demokrácia összes elemét. Az épület maga azonnal képes megjeleníteni azok véleményét, akikről törvénykeznek.  A legfontosabb: minden pillanatban.  Arrébb lökhető, összenyomható, nagyobbítható. Meg lehet vonni a természetes fénytől. A épületen azonnal látszódik minden szavazás eredménye. A benntartózkodók hangulata. Az épület kommunikál a közelében tartózkodókkal és folyamatosan kapcsolatban áll összes szavazó polgárával etc etc. A többiről meséljenek a cikkben található képek.
So so Tiborcok, ez nem az a világ ahol a nagyúrnak panaszol a kisember. Ez nem az a világ ahol erődítmény-parlamentekben eldöntik a nép alul mi fenn. Ez már nem az a világ már ma sem és Európában sem. Részvételi demokrácia nélkül 4 évenként biztos kudarcra ítélt minden ideje múlt politika.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése