2012. május 2., szerda

Mobil ellentmondások - Smart (phone) vakság

Miközben csodáljuk meglévő okos telefonunk képességeit miközben félszemmel már a következő többet tudó generációt veszi célba vágyunk, érdemes azon elgondolkodni mit jelent ma az, hogy mobil és tényleg az okos készüléket tudjuk-e okosan használni.

Ez a világ már nem a smart-vakságra épül:)

A példa kedvéért:

Mobillal a kezünkben megállunk a belvárosban boltot, éttermet, ismerőst keresünk. Okostelefonunk mobilnetre kapcsol, felkeresi a központosított adatközpontokat, és ha szerencsénk van, akkor azok a boltok is szerepelnek adatlistájukban, amelyikben azon termékek is megtalálhatóak, amiket vásárolni szeretnénk. GPS készüléktérkép helyet internetről lekért térképrészleten ábrázolja találatait a Drága. Újból mobilnetre kapcsolódik közösségi hálózatok adatbázisába keresgéli esetleg közelünkben elérhető ismerőseinket. Chek-in statisztikából esetleg éttermet is ajánl. Persze megint csak mobilnet lekérdezése után “okoskodik”. Kínoz még hasonlóan szintén csak interneten keresztül elérhető AR megjelenítésekkel.

Hát nem lát a szemétől? Hát nem tud lekérni közvetlen a környezetemből wi-fin elérhető tartalmakat? Hát nem tud alkalmi gyenge kapcsolatot felépíteni mindazokkal, akiknek a kezében mobil van. Nem és nem és most még nem.

Pedig a készülékeink egyre több számban minderre képesek. Mégis smart vakságra vannak ítélve használójával együtt. Pedig készülékeinkkel valódi ad-hoc hálózatok építésére alkalmas tisztán wi-fi chipjük segítségével. Pedig ez az igazán értékes kapcsolati háló ahol mindenki megőrizve valós identitását alakíthat ki céljának megfelelő alkalmi ismeretséget. Mert ilyen mobil helyzetekben vagyunk a legértékesebb helyzetben. Vásárlásaink döntéshozó pillanataiban, ismerkedéseink kiterjesztéseiben, az ettől nagyban függő további fogyasztásaink eldöntésében.

Hangsúlyosan: ma már akár mobil operátorok nélkül is megvalósítható:)

Tényleg hogyan maradtak le erről a világról a mobil operátorok? Ma is azt hiszik a hanghívás és SMS szolgáltatásuk bevétele fenntartható? Ehhez elég lesz a naponta megjelenő Skypehoz hasonló szolgáltatások lelövése a saját mobilnetjükről? Miért nem alapított egyik sem mobilalapú közösségi hálót?

Bocsánat, most azok az évek jönnek, amikor kikerülésük tömegsporttá fejlődik. Mint a készülékgyártók, mint a felhasználók, mint az alkalmazásfejlesztők legnagyobb örömére. Az is lehet, hogy ebben a következő generációs világjátékokra a mostani web 2.0 Góliátok (Google, Facebook, Apple etc.) teljesítménye, vélekedése a saját felhasználóiról kevés lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése