2012. május 2., szerda

Újkori gyarmatosítások mobil operációs rendszerekkel



Tényleg megtörténhet az, hogy mobil operációs rendszerek nyúlják le a fél világot miközben e cégek össztársadalmi felelősségvállasai a nullát célozzák meg? (oktatás, foglalkoztatottság, adó és járulékfizetés). Mert ilyen nem volt még az emberiség történelmében:
Operációs rendszereken keresztül folyó gyarmatosítás. A fosszilis energia világában debilizált tudatunk olyat még elviselhetett, mint amit a mai energia és autóipar elkövetett a globalizált előállítás, elosztás rendszerével. De ez már sok lehet a legtöbb államnak, államok szervezeteinek.
Mert bármennyire is szépítjük a dolgokat erről van szó, mint az Android mint az iOS és társai esetében is. Csak meg kell nézni a mögöttük álló ökoszisztémát, a kapuőr kritériumokat ki, hogyan vehet részt, szerepeltetheti alkalmazását.

Őrült nagyságrendű vagyonok központosulnak, miközben egyik állam sem tudja az ellenszerét a minden államot kijátszó játékok ellen. De mi lehet az ellenszer minderre. Verseny? Olyannal, amivel nincs közös szándékunk? Közös törvényeink? Tiltással? Az hová vezetne?
Szabad a mai korban olyan értékrendben gondolkozni, ami kifejezheti a helyi közösséghez hozzáadott értéket?
Mindenképp, még ha ez első ránézésre egy újkori vámnak is felelne meg. 
Hogy mi a helyi közösséghez hozzáadott érték? Akkor ehhez hasonló dolgokat tudjunk előtte megválaszolni:
Egyetlen cég, hogy tud kézpénzben tartani 100 milliárd Dollárt? Az áruház polcára kihelyezett eper közül az egyik miért dömping áron megvásárolható a másik a helyben termelt eper elérhetetlen ára miatt miért marad vágyálom?
Ha az adott helyen jellemző átlagbér fizetésének a többszörösét megadnád, akkor sem tudsz szakembert találni, miközben ezrek melletted munkanélküliek?
Miért csak úgy vásárolsz termékeket, szolgáltatásokat hogy annak önköltségéről fogalmad sincs, de a hentesen a zöldségesen a péken nap, mint nap ugyanezt számon kéred árképzésében?
Ki tudja szabatosan meghatározni, mérni a helyi közösséghez hozzáadott értéket?
Ki meri elsőként a helyi közösséghez hozzáadott érték következményeként ilyen típusú adótörvényeket meghozni és gyakorolni?
A Köztársasági Operációs Rendszer hasonló értékek kifejezésére mérése alkalmas, hiszen e közös adatok mentén szervezi újjá az újkori helyi gazdaságokat, az önkormányzást.
Mert működésének alapja a közérdekű adatok, a közös adataink - az Open Data
A KOR abban segítség, hogy a lakóhelyi kultúrák újra az adott lakóhely, a közösen vállalt adók megfizetési helyén az ökoszisztéma részévé válhasson.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése