2009. november 21., szombat

Tartalomszolgáltatók - Keresők áll a bál! - Apple iTablet a mérleg nyelve a fizetős tartalom megszületésében?

Steve Jobs betegségéből feltámadva biztos nem gondolta volna, hogy ennyire keze alá játszik mások háborúja. Nem először fordul elő az Apple fennállása óta.
A Napster lázban égő zenei "ingyenesség" szülte az iPod-ot.  Az iPod és az iTunes páros pedig bebizonyította az akkor nevetségesnek és lehetetlennek tűnőt: ebből pénzt lehet keresni. Nevetségesnek tűnt, mert a torrent lázban égő weben senki nem hihette komolyan: emberek olyanért is pénzt áldoznak, amiért lite-os törvényszegéssel amúgy ingyen hozzáférhetnek. Megváltást jelentett a zeneiparnak és  busás profitot az Apple-nek.
Következett az ismétlés: az iPhone. Talán még harsány röhögés is kísérte, hogy
Steve Jobs pénzt akar meríteni a mobilinternet használatból saját készülékével. A wapon elhülyült nagy készülékgyártók addig még eljutottak, hogy html böngészőt tegyenek készülékeikbe. Bár ezt a kérdést is inkább az Opera Mini oldotta meg. De addig már nem ért a fantáziájuk, hogy mobiloperátorokkal szövetkezve a mobilnettel apró kacatokat áruljanak a népnek. Az Apple ezt tette, teszi. Neve iPhone Apps. Mindezt megismételhetetlenül a Google Androidja óta. Ráadásul remekül összedrótozta a meglévő iTunes-szal is.
Újra csomagolás
Az online tartalomszolgáltatók élükön Murdoch vezetésével úgy tűnik végérvényesen össze kívánják rúgni a port a Keresőkkel és az ingyenességgel. Érvelésük jogosnak tűnik. Amíg a szimbiózis működött az én adom a tartalmat te meg kereső segítesz megtalálni a tartalmamat kielégítő status quo bizonyult mindenki számára. Főképp a felhasználók ingyenességének tükrében. Az elmúlt egy év történései (válságév) rámutattak sok tarthatatlan megoldásra. Többek között a tartalmak mostanáig értelmezett ingyenességére is. Ezt megspékelte a Keresők, élén a Google-val, média törekvései. A Google News és a tengernyi ilyen parazita hírgyűjtő megoldás térnyerése az eredeti tartalom előállító  kárára végső lépések meghozatalára sarkalja az elsődleges tartalom ipart. A szimbiózis újraértelmeztetése a Keresőkkel azaz Kereső fizess ha vissza akarsz élni a Tartalommal.
Kérdés az is a szabadverseny önmagában képes lesz ezt a folyamatot szabályozni vagy el kell némi, régiónként eltérő, törvényi szabályozás is.
Vagy és mellette hardveres-csomagoló művész kerestetik!
Persze már létezik megoldás az e-Reader személyében. Vélhetően a kijelző mostani állapota, a napilapon túlmutató online és magazin tartalomhoz kevésnek tűnik. Az e-ink még nem kellően színes és felbontású a magas minőségű fotókhoz és videók megjelenítéséhez. Napilapok papíros kiváltásához meg bőven elég. Könyveknél teret nyert.
Az eddig létező Tablet-ek (inkább Tábla PC-ék) meg nem kezelhetőek egyszerűen. Akkumulátor idejük meg szánalmasan rövidek, okos telefon társaikkal együtt.
Mit tesz tehát Steve Jobs?
2010 ismét róla és újabb hardveres csomagoló anyagáról az iTablet-ről szól? Alkalmas e az Apple hardvere és a hozzátársított modell a fizetős tartalom hordozására? Jobs féle kritikák már elhangoztak ebben az évben az Amazon.com Kindle felé, de a válasz megoldások 2010 születnek meg. Ebben már a Google is szereplőnek tűnik. A Chrome Os  leendő hardvereivel szemben szokatlanul megemelt elvárások, ráadásul ezek kinyilvánítása, tovább mutatnak egy egyszerű felhő operációs rendszert üzemeltető netbook-on. Ahogy az e-Reader fejlesztők is 2010 harmadik negyedévre jelentik be magazin minőségű megjelenítőit.
Nem mellékesen mi felhasználók ezen sírni vagy nevetni fogunk-e?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése