2010. január 4., hétfő

iSlate - Google Tablet forradalmárok ledöntik a Gutenberg-Galaxist (is)


Bekövetkezik az ami az Internet megjelenése óta mindig is sejthető volt. Az 1940-ben 500 éves jubileumát ünneplő Gutenberg-galaxisra 2010-től a csendes és végleges visszavonulás vár. Ahogy az eddigi televíziózás és rádiózás is a múlttá válik. De nem marad nyomtalanul internet használatunkban sem. Cserébe a két forradalmár a tömegek számára érthető és használható eszközt ad a multimédia fogyasztásra. Egy olyan virtuális termék áruházzal
összekötve ahol eladói oldalán jól elférnek egymás mellett média mogulok a legkisebbekkel, ahol vevői oldalon a fogyasztó eldöntheti miért hajlandó fizetni és mit hajlandó elfogadni az ingyenesség mellett. 
Meglévő fizikai megjelenésű termékek válnak virtuálissá (napilap, magazin,könyv, DVD) és ez eddig nem létező termékek szülőbölcsője válnak ezek a piacterek. Csak gondoljunk egy sport esemény megjelenítés-közvetítésére. De például egy neves regényíró alkotó-stream-je is hamarosan új termék lesz.
Tartalom csomagolásban már indulásukkor külön utakat jár iSlate (vagy iGuide) és a Google Tablet.
Amíg az Apple a hardver és szoftver ketrecben látja a megoldást (jól időben jól ellesték az Amazon.com-tól). Miért is tenne másként az iPod iPhone iTunes App Store világsikere után. Tehát ami nem erre a hardverre és szoftveres környezetére állít elő a tartalomgyártó az nem létezik az ezt az eszközt használók számára. Nem ingyenes termék elhelyezésekor fizetni is kell érte bevételmegosztás módszerrel. AppStore termékeket jellemzően le kell tölteni és telepíteni kell az eszközön.
Visszatérve a Táblákoz (Tablet) érdekes az az út amíg eljutottunk a palatáblától a palatábláig. A szoftver ergonómia győzelmével felér az, hogy visszakapjuk kezünk, ujjaink közvetlen használatát. De borul az évtizedek óta tartó felfogás is. Azaz a felhasználó alkalmazkodjon az eszközhöz és olyanhoz is értsen aminek semmi köze az eszközön keresztül megismerhető információhoz, megtanulható képességhez. 
Mindeközben lesújtó kiszivárgások jelennek meg magyarul egyfajta európai (vagy inkább kelet európai) megoldásról miszerint hogyan tehető fizetősé az """"igényes"""" (sic) tartalom. Piacidegen hozzáférés szűréssel internetszolgáltatói oldalról. Vagyis ha valaki előfizet Internetre ha kell ha nem "vásárolja" meg a hozzáférést a valakik által "minőséginek" tartott Site-okhoz. Ez már csak egy egér ugrás a szerzői jogdíjas Internet eléréshez (például lásd az adathordozók megsarcolását). Érthető ez a fajta törekvés. Nem kíván semmilyen fejlesztést, semmilyen hozzáadott értéket. Nem kíván új munkahelyek ezreit, új tudású alkalmazottakat, alkalmazkodást a korhoz. Fenntartható a környezetzabáló nyomdaipar. Létrejöttéhez pedig az eddig alkalmazott politikai "lobbi" tevékenység épp elég. Vélhetően rövid és szánalmas epizód lesz ez a Tábla eszközök elterjedésében. 
A forradalom elkezdődött!
Tartalomgyártók, leendő Új Kiadók az interneten eladható virtuális termékedhez a hardver megszületett.  
Fogyasztók! Mostantól az eszközt rád szabják. Nem számítástechnikai ismereteid fogják meghatározni fogyasztói élményed.
Boldog Tábla Évet Mindannyiunknak!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése