2009. november 7., szombat

A Google Wave mint az e-Reader tartalom katalizátora


A Wave mostani preview változatában már nem csak vizionálni lehet. Már tervezhető a Wave alapú kiadványaink. Talán most látszik a legjobban az e-Reader megjelentetett "újság" mennyire más tud lenni mint az eddig ismert papír tartalomból építkező e-book publikálás. Tovább fokozva lelkesedésünket kiadói oldalról azt láthatjuk egy komplett szerkesztőségi, archiváló, digital rights management - DRM - rendszert tudunk házasítani a Wave nyíltforrás kódjából. Az így létre hozott többlet értékkel bíró alkalmazást akár bedobozolva értékesíthetjük is. De:

Először lássuk az ajándékba kapott kockákkal, hogy építsünk fel a Wave Kiadót és annak Kiadványait.
A szerverünkre telepített Google Wave egy időben megoldja a szerkesztőségen belüli és a "külsős" résztvevők összes szükséges szoftver, tárolt adat, egyéb forrás igényét, a biztonságos protokollt. A Wave egyik erőssége a közös munkavégzés, az alkotás közbeni azonnali egymás közötti kommunikáció egyidejűsége. Amúgy az egyes alkatrészek eddig is rendelkezésre álltak. (lsd. Gdocs, Google Apps, Gtalk etc). A céges Wave-en megoldható a Kiadó irányítása, a munkafolyamatok ellenőrzése, a Kiadó működéséhez szükséges összes adminisztráció. Nagyjából ennyire egyszerűvé válhat egy Kiadó alapítása. 
Mit adhat ki egy ilyen Kiadó?
A hagyományos print termékeken kívül a közeljövő  fizetős tartalmát. 
Érezhető, a Wave-ből etetett termékeink nem egyszerűen egy papírújság, vagy könyvünk digitális lenyomata ahogy az esetek többségében így volt, hanem valami teljesen más.
Mitől másabb? 

Maga a publikálás folyamata.
Egy részt ez a Wave saját protokollján keresztül történik. A toborzott előfizetőket, vásárlókat ezen keresztül szolgáljuk ki. Az előfizető vagy vásárló egy Wave kliensen keresztül jut vagy csak ezen keresztül juthat a megvásárolt tartalomhoz. Olyan egyszerűen ahogy ma kap egy e-mailt. Maga az előfizető, vásárló toborzás is a mostanihoz képest forradalmian leegyszerűsödik. Csak gondoljunk egy olyan wave-re ami tartalmazza a próbaszámot, kiadvány demót egy kérdezz-felelek robotot ami megválaszolja a wave-n belül az alapvető kérdéseket Kiadványunkkal kapcsolatban, és egy PayPal robotot amivel egy kattintással történhet a vásárlás.
Az így publikált kiadvány életciklusa nem csak önálló megítélésén múlik, azaz a publikálást követően is befolyásolhatjuk sikerét. Olyan többlet tartalommal, interaktivitással  aminek eddig megvalósítására nem volt lehetőségünk illetve bonyolultsága okán nehezen volt megvalósítható. 
Jól látható újság helyett hírfolyamot adhatunk ki. Hírfolyam keretrendszerünk akár egy hullám katalógus működik ahol egy egy cikk egy egy hullámnak felel meg. De akár a multimédia tartalom is azzá válhat egy ilyen kiadványban.  Könyv mellé pedig plusz szolgáltatások sora társítható. Például ismeretterjesztő műhöz support is kiajánlható, vagy alkotó-olvasó kommunikációra adható lehetőség a műben tárgyaltakról ugyanazon a hullámon belül.
Akkor most mindezeket helyezzük az e-Reader-be. A hardverbe, aminek egyszerűségére már 40 éve készül a PC és ami azóta se valósult meg. Bekapcsolom használom kikapcsolom és ennyi. Minden különösebb hozzáértés nélkül használható, akkumulátor ideje közel százszorosa egy notebookhoz képest. Olvashatósága pedig összehasonlíthatatlanul jobb a monitoros kijelzőkhöz képest, papírszerű. Méretük, és súlyuk pedig nem lehet akadálya a hordozhatóságnak.
Mostani típusok jellemezően digitális könyvek olvasására alkalmasak. A Kindle DX már kiválóan alkalmas a napilapok kiváltására. 2010-ben pedig már megjelennek a magas színminőségű képek megjelenítésére, illetve HD minőségű videók lejátszására is alkalmas készülékek sora. Az ilyen típusú e-Reader-ek már alkamassá válnak magazin kiváltására is.
A Google Wave klienseket imádni fogják az e-Reader-ek. Az avatar profil alapú kommunikációban hamar megtalálható a szükséges tartalom. Nem támaszkodik a profilok homepage-re. Keresője és temérdek plugin-jai pedig alkalmas lesz arra hogy, olyan független alkotók is egyszerűen képbe kerüljenek akik nem kívánnak elköteleződni a nagy kiadók mellett. A fizetős tartalom minősége lesz újra a verseny alapja. A mostani ingyenesség verseny helyett ahol a tartalom megítélése másodlagos, az alkalmazott hirdetői technológia privilégiuma mellett. Ezt csak megerősíti a Wave social-graph képessége. Az egymással összekapcsolt profilok tartalom minősítése.
Mert végül is mi a fizetős tartalom?
A fizetős tartalom a XXI. század újjászülető sajtószabadsága. Csakis ilyen szabadság és minőség mellett képzelhető el, értelmezhető, fogyasztható a mind nagyobb teret nyerő social news azaz közösségi újságírás. 
Így válik a az ingyenesség világbajnoka a fizetős tartalom katalizátorává? Sajátos bevételi szokásai szerint mindenképp.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése