2010. január 27., szerda

Tablet korszak: lesz ez még jobb is mint az iPad 1.0


Apple hírnevéhez hűen továbbra sem adja alább a jobb módú középosztály vásárlóerejénél. Vagyis az iPad nem lesz tömeges megoldás Kiadóknak. Legalábbis az USA kívül biztos nem. iPad röviden csalódás a hozzáfűzött remények miatt. Nem kapott valós tablet operációs rendszert mivel az csak az iPhone 3.2 1024×768 pixelre módosított változata.  A bemutatón nem sikerült megismerni magazin-lap piacteret.
Ahogy továbbra sem egyértelmű a Kiadók milyen szinten tudnak együttműködni ebben a folyamatban. Ez azért is különös mert iBooks Store részleteiben lett bemutatva. Ugyanez Lapok esetében a New York Times alkalmazásával lett demonstrálva (Apps Store megoldással?). Nem volt látható az újszerű kimondottan tabletekre fejlesztett magazin megoldások sem. A hardver 60 nap múlva várható piaci megjelenéséig talán ezek a részletek is megoldódnak.
Vagy!
Steve Jobs nagyobb sakk játékos mint eddig hitték. Miért mutassa be az iPad 1.0-ben mindazokat a képességeket amikre még nincs is fogadó készség. Mézesmadzagnak pedig épp elég a levédett újítások megjelenítése nélkül is. Mamutokat táncba hívni az angolszász világban sem könnyebb mint a világ bármely pontján. Jelenleg a Kiadók többsége a messiásra vár, csekély részük gondolkodik fizetőfalas megoldáson. Azon belül is még kevesebben a fizetőfalas megoldás bevezetését a papír kiváltásával egybekötve megoldani. Pedig a Tablet-ek köztük iPad igazából erre valók.
Ennek ellenére a USA-ban sikere lesz. iPad ügyes eszköz már most a multimédia fogyasztásra. Elég csak az amerikai életvitelre, a húzó sportágakra gondolni és a már ismert Sport Illustrated Tablet megemlíteni. De gondolhatunk a sikeres Vook megoldásra is. A Vook és a hozzá hasonló szolgáltató multimédia tartalom további sikereinek pont az iPhone mérete volt a korlát. De mint az a demonstráción látható volt komolyabb játékokkal is elbír az Apple Tablet. Teljes értékűségét pedig erősíti az iPad-re szabott iWork.
A Kiadókat is persze meg lehet érteni. 2010-ben még komoly versenytársai jelennek meg az iPad-nek. Saját Tablet vonalon ott toporog a Microsoft-Hp Tablet. A Google Tablet várhatóan nyitottabb alternatívája. És akkor meg se említsük a Tablet-ekhez képest teljesen más utat járó épp ezért tömegtermékként megvalósítható eReader-et. (Big Skiff, Color eReader és társai)
Mamutok táncra fel! Kemény év lesz fejlesztések és üzleti modell nélkül a 2010-es. Az iPad 1.0 így fapadosan is azt üzeni: a hagyományos média leváltható benne a hagyományos újságokkal és újságírással.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése