2012. április 20., péntek

Fenntarható fejlődés fenntartható termékek nélkül? Critical Mass napi gondolatok

2008-as gazdasági világválság óta reflektorfénybe került a fenntartható fejlődés. Ellenben azóta sincs nyoma a valóban fenntartható terméknek.

Jelenleg a fenntartható termék abban nyilvánul meg, hogy komponenseit esetleg újrahasznosíthatók. Ennek ellenére továbbra sem nő a termékek életciklusa. Az új képességek, energiatakarékosságuk továbbra is csak egy teljesen új komplett termék megvásárlása, teljes újragyártási ciklus estén érhető el.

A moduláris felépítés csak a termék összetevőinek globális gyártás folyamatának logisztikájában érhető tetten. Utána szigorúan az egybegyártás következik. A modulok “design-préselése” javíthatatlan, másíthatatlan formátumába. A javíthatóság a legtöbb esetben az egymásba épült modulok teljes cseréjével oldható csak meg. Tehát nem csak a hibás modul cseréjével. Ebben az őrületben az autóipar, a szórakoztató a számítástechnikai és mobil ipar, a háztartási elektronikai cikkeket gyártó ipar az élenjáró. Amire legtöbbet költjük életünk során saját ingatlanuk után.

Szerencsére üdítő kivétel ebben a betegség láncolatban egyetlen igazán zöld közlekedési eszközünk: a kerékpár. Nagyon változatosan újraépíthető, bővíthető. A legaktívabb példányait te is csodáld meg a maradék egyetlen kritikus tömeg rendezvényen.

Happy Critical Mass!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése