2012. április 24., kedd

Az egyszer írhatóság öröme a Google Drive csalóka fényében


Az egyszer írhatóság az öröm, a döntésképesség öröme. 

A Döntésképesség korunk pusztuló tulajdonsága, értéke. Nincs ez másképp saját személyes dokumentumaink archiválásakor sem. Adatvesztés paranoiás félelmére, mára pedig egész Felhő adattárolási iparág jött létre.
A következő meghajtó haláláig kinek, több kinek kevesebb ideje adatik eldönteni, a döntéseket megtanulnia mi számára a fontos mindenképpen megtartandó dokumentum (multimédia, szöveg).

  • Mi az átmeneti dokumentuma, ami használat után azonnal törölhető. Ezek jellemzően egy meglévő alkalmilag módosított másolatai.  
  • Mi a végleges verzió, a legnagyobb bátorság bitbe ágyazva:) 
  • Az azonnali archiválás tudatos kényszere. Archiválás alatt csakis az értendő, ami a dokumentum létrejöttekor használt géptől fizikailag leválasztható és szabadon más gépre kapcsolható illetve más gépre lekérhető adattárolást értjük. 
  • Megtanulnunk mi a szinkronizáció lényege. Az ilyen dokumentum típusának mely a legoptimálisabb tárolási helye. 
  • Meg tanulnunk csapatban dolgozni többen egy azon dokumentumon együttműködni. Ezekhez az igényeinket kielégítő szolgáltatást megtalálni, és megtanulni használatát.  
De mindezek felett elsajátítani az egyszer írhatóság könyörtelenségét a felülírás lehetetlenségét: dönteni tudni. 

Miért?

Ha e tudás nélkül halmozunk fel fontos és vele együtt mérhetetlen mennyiségű lényegtelen dokumentumokat (döntésképtelenségeink digitális verzióit:) akkor mi fogjuk azt az újkori természeti erőket pusztító szent őrületet anyagilag fenntartani, amit úgy hívnak Felhő adattárolás. Apró összegnek látszó életünk végéig fizethető havidíjak formájában. A Szent Paranoia jegyében.

Hol gyakorolhatjuk az egyszer írhatóságot manapság?

Jó kérdés, de még létezik a CD, DVD, Blu-ray lemezek egyszer írható változatai. Vagy kitalálunk valami teljesen más utat egy teljesen új hardverrel. Ha érdekel, mi lehetne ez, itt olvashatod tovább: Off-Online Cloud - Napelemes örökkévalóság 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése