2010. október 4., hétfő

Storify - Curated.by te még nem vagy kurátor?


Újabb játékszerrel, eszközzel szaporodott webes életünk. Közösségi kurátori szerepkörrel lettünk gazdagabbak az elmúlt héten. A Cureted.by és a Storify segítségével úgy tűnik, sokak vágya teljesülhet. Lassíthatjuk a 7/24 híráradatot miközben a különböző hírfolyamok apróbb részletein is elidőzhetünk. Akár egy hosszú expozíciós idővel fotózott, zajtól megszűrt folyó képén.
Azt, hogy a Twitteren kit követünk, a Facebookon kivel barátkozunk önmagában nem jelentette azt is, hogy mindig a minket érdeklő hírt, tartalom megosztást kapjuk. A Twitter listája a Facebook Page-je segítségünkre volt abban, hogy némiképp nőjön a releváns tartalom aránya és a barátságok se menjenek tönkre. A Facebookban még el is lehet rejteni az ilyen "terhes" információs zajt. De igazából az ideális állapot az lenne,
ha az egyes témák szakértőitől, profiltól csak a minket érdeklő üzeneteit, egyéb web tartalmát válogathatnánk össze. Könnyebben, mint a könyvjelző, webclip szolgáltatások és azt is, amit azok nehezen kezelnek: a státuszüzeneteket. A Storify és Cureted.by erre tesz kísérletet. Béta állapotuk ellenére is sikerrel.
A Storify egy friss modern blog motor amelynek a mértékegysége a sztori.
A Storify egy egy sztorija, stream-je igazából egy végtelenített posthoz hasonlít, amihez a bookmarklet segítségével ragaszthatjuk hozzá a weben talált releváns tartalmat, amihez megjegyzést is írhatunk. Vagy a szerkesztő felületén ahol további lehetőségek tárháza nyílik ki. Twitter, Facebook státuszüzenetek, Flickr YouTube média tartalom, Google keresés eredményeinek válogatásait adhatjuk, hozzá a fogd és húzd módszerrel az általunk indított sztorihoz. Vagy újabb szöveges megjegyzéseinket fűzhetjük be. Leírni bonyolultabb, mint használni. A Storify sztorija, amennyiben a nyilvános opciót választjuk, magáról az újabb sztori indításáról és annak újabb elemmel való bővítéséről is értesíti a twitteres közösséget. A sztorik ezenkívül megoszthatóak a Facebookon is. De akár be is ágyazhatóak más webes tartalomba pl. saját blogba. Igaz ez még nem Posterous, Tumblr kompatibilis. 
A Curated.by mostani állapotában egy tweetenkénti válogatás eszközét adja kezünkbe. Itt az ilyen "listák" elnevezése Bundler (csomó?) A megvalósítás itt is kétféleképpen történhet. A Google Chrome telepített Curated.by kiterjesztése után Twitter webes oldalunkon egy újabb lehetősséggel élhetünk. Kapunk egy újabb gombot a meglévő Favorit, Retweet, Reply mellé Curate néven a tweetekben. A gombra klikkelve egy már meglévő csomóra "fűzhetjük" vagy egy újabb csomót hozhatunk létre amibe illeszteni akarjuk az aktuális tweet-et. Az így megvalósított válogatáskor egy real-time nézetű stream-t kapunk, amiről szintén eldönthető nyilvános-e. Az ilyen streamben már sok csatolt média tartalom meg is jelenik. Ezen kívül itt is rendelkezésünkre áll a dashboard. Ahol először is az tűnik fel a további fejlesztések nem csak a Twitter tweet-jeivel számol. A tweet-ek itt is játszi könnyedséggel dobható elindított csomóinkba. A curated.by regisztrált tagjai egymás csomóira is feliratkozhatnak. A válogatott tweet-ek ezen felül favorizálhatóak a like opcióval. A csomók streamjei itt is megosztható mind a Twitteren mint a Facebookon, ahogy az embed is rendelkezésünkre áll. A fejlesztők vélhetően számolnak a Twitter együttműködésével. Eszközük kiváló szimbiózist valósít meg. Miközben a Curated.by erősíti szolgáltatását annál jobban "tapasztható" a felhasználó a saját webes Twitter oldalához.
Összességében elmondható mindkettő játékszerről az adva kapni elv érvényesül. Szervezeten belül alkalmazva a két eszközt azonban komolyabb lehetőségek villanhatnak fel. Csak gondoljunk egy újság szerkesztőségére ahol az újságírók nem a hírguberálásra pazarolják idejüket (a tulajdonosok pénzét), hanem a szerkesztőség erre specializálódott munkatársától az így gondozott tartalmakat veheti át háttéranyagként. Ismerős? Akkor találkozzunk a storify.com és a curated.by lelőhelyeken.   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése