2009. október 28., szerda

Pepsi Amp - Tökös húzás / töketlen befejezés?

Számos sör- és cigarettareklám lépte már túl a jóérzés és jóízlés határát. Nemrégiben a Pepsi is új és meglehetősen ízléstelen ötlettel állt elő a Pepsi Amp energiaital népszerűsítésére az iPhone-ra készített alkalmazással, az "Amp Up Before You Score"-ral.
(Az angol szlengben kevésbé járatosak kedvéért az alkalmazás nevéből kihallható jelentés lényegében kb. ez: "dugás előtt dobódj fel".)
Az alkalmazás az átlag energiaital-fogyasztót csábítási trükökkel és tanácsokkal látja el. Miután
a delikvens kellő mennyiségű cukros-koffeines ösztönzőt gurított le a torkán, 24 női kategóriából választhatja ki, hogy a kiszemelt áldozat melyikbe sorolható leginkább és olyan eredeti csajozós-duma javaslatokat kap, mint pl. Hiszel a nyitott párkapcsolatban? Az API legjobb funkciója persze az, hogy a hódítási siker közzétehető a Facebook-on és a Twitter-en.
Nem kell látnoknak lenni ahhoz, hogy a nők nagyrészénél - különösen a "sexually correct" megközelítésre érzékeny USA-ban - ez kicsapja a biztosítékot, ahogy ahhoz sem, hogy az API megjelenésétől számított rövid időn belül a Google keresési találatok a Pepsi Amp-re nagy számban tartalmazzák a 'fiasco' szót és hogy a sztori meg sem áll a CNN-ig. 
Mashable október 12-i írását követően az észrevételek között a Pepsi kapott hideget-meleget. Végül az AMP és anyavállalata a PepsiCo. a Twitteren próbáltak rávilágítani a humorosnak szánt megközelítésre:
(Megj.: Értem én, hogy a Pepsi a lehető legnagyobb számban próbálta elérni mindazokat, akik ezt az ellentmondásos marketing lépést követték. Mégis, a #pepsifail hashtag odabiggyesztése a csirip végére kb. úgy hat, mintha az mszp az öszödi beszédről a #mszpelkurtuk hashtag-gel csiripelne. És ezt mindenféle politikai elfogultság nélkül, csak szemléltetési céllal írom.)
Az "Amp Up Before You Score" végül nem futott be nagy karriert, hiszen október 22-én a Pepsi bejelentette, hogy visszavonja az alkalmazást. Kérdés, hogy mennyire fut be nagy karriert, aki ezt a marketing húzást engedélyezte. 
Persze lehet azt állítani, hogy a rossz publicitás is csak publicitás, de az API visszahívásától mégiscsak keserédes lett a Pepsi Amp. 
Az "Amp saga" visszamenőleg is követhető:
A Twitter-en: http://www.twitscoop.com/search?alienate
Amp Energy a Twitter-en: www.twitter.com/AMPwhatsnext
Amp Energy Facebook oldal: http://www.facebook.com/AMPEnergy
Pepsi a Twitter-en: www.twitter.com/pepsi
B.Bonin Bough, a Pepsi közösségi média igazgatója: www.twitter.com/boughb
Twitter Hashtag #pepsifail


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése