2009. október 25., vasárnap

Irány az avatar alapú kommunikáció! Evolúciós lépcső ebben a Google Wave?

Az avatarok a virtuális világokban, videojátékokban terjedtek el, a szereplőket személyesítik meg különböző élőlények formájában.
A weben az ismertségi hálózatok megjelenésével tört be az avatar (profil képecskénk) jelentősége azaz lett a web 2.0-ben személyi igazolványunk. Segítségével azonnal azonosítható a kommunikációs fél, annak profilja, webes jelenléte. Az igazi áttörést, megerősítést az avatarok jelentőségének a Twitter sajátos 140 karakteres üzenet megoldása adhatta.

Valami teljesen új dolog bukkant fel ezzel egy időben. A home page nélküli web jelenlét.
A kommunikációban fontosabbá vált a folyamatos párbeszéd mint a párbeszéd közben kiajánlott esetleges tartalom illetve fontosabbá vált ki ajánlja a tartalmat mint a tartalom önálló megítélése. A Facebook megállíthatatlan sikere itt tapintható ki. Ahogy ellentmondása is, mert ahogy egyre jobban twitteresedik erősíti az avatar szerepét (a személyes és céges brand építését) aközben az avatar egyetlen vagy induló home page akar lenni azaz internet az interneten belül. Sikeresnek mondható próbálkozásai léteznek a kommunikációs csatornák konvergálására  (Facebook Page, Facebook alkalmazások) áttörő ezidáig nem. Az avatar kiajánlására pedig csak a Facebook Connect létezik a kivérzett Bacon tetemén.
De mit ad a Google Wave: avatar alapú kommunikációt?
Az avatar "lakhelyét" a kommunikációban jelöli ki. Eleve a kommunikációs csatornák konvergálásának lehetőségeivel, média konvergenciával. De mindez hogyan fog megvalósulni kijelzőn. Mégis csak egy szuper felületen? A Wave-ből indított keresés eredményeként egy avatar találati oldalon? Amiben egy időben látható az avatar magáról kialakított képe és az avatar közösségi megítélése, jelentősége, kommunikációs hullámai? Milyen módon? A layerek (rétegek), HTML5, az érintőkijelző segítségével?  Vannak erre felkészített operációs rendszerek, hardverek? A válasz talán a következő felsorolás lehet a teljesség igénye nélkül:
  • Windos 7, GoogleChrome, Android
  • érintő kijelzős monitorok, note,- netbook nagyszámú megjelenése
  • Iphone, Nokia, Android erre alkalmas már meg lévő készülékei
  • E-reader
Ebből talán látható különösebb jóslások nélkül is a Google Wave jó időben jó helyre érkezik a kommunikációs paradigmaváltás szándékos elkövetésére. Az újra értelmezett, felépített internet ugró pontja kíván lenni, ahogy most is az a Google keresőjével.
Akkor most evoluciós lépcső a Google Wave vagy sem?
Igen! elterjedésével akár a web 3.0 is értelmezhetőbbé válik. A valósidejű keresés, a szemantikus web artikulálódhat a Waven belül. Bár ennek árát a Google-t ismerve "meg kell fizetnünk" saját Wave szokásink "megosztásával".
Kik tudnak ebből profitálni a Google-n kívül? 
Első körben talán az erre a kultúrára épített termék bevezetők. A hírfolyam megjelenítők akik már megértették és túl vannak a mostani sajtó (média) közel tíz éves és egyre kínosabb haláltusáján  De az a villanyszerelő is aki betagozódott a Wave alapú kommunikációba és a "villanyszerelő a környéken" keresésre benn van az első tízben, méghozzá úgy amiben látszik eddigi megrendelőinek megelégedettsége is. 
és a többi és a többi...
És Mi Egyre Többen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése