2009. október 24., szombat

Szubjektív Google Wave

A Google Wave-el kapcsolatban a forradalom az első amit hallani. Forradalom amit sokan sok féle képpen értelmeznek a Wave-el kapcsolatban. A legfontosabb talán a szervezeti munka kultúrára gyakorolt azonnali hatása. Innentől kezdve a dokumentumkezelés, dokumentum létrehozás, az intranet, a belső kommunikáció, HR, a pénzügyi nyilvántartások,a nyilvántartások, a marketing, a közös munka végzés egy közös platformon a Google Wave-en értendő. Természetesen a céges szerverre telepített változata.
A forradalom  e-mail része komoly kihívás. Kik és milyen alkuk mentén lesznek képesek egy, egyetlen szuper e-mail elfogadásán. Vagyis telepíteni a szerver megoldásokat, felhasználóként pedig regisztrálni. Miközben kőkemény szervezeti háborúk folynak a legnagyobbak között miközben állami szervezetek az ők megregulázásán erőlködnek.
Amíg a nagyok dolgukat elintézik egymásközt, lássuk mit tud tenni a Google Wave felhasználó az ölébe pottyant lehetőséggel. Hogyan értelmezi a wave kommunikációs alkotórészeit? Egyáltalán meg tudja különböztetni őket? Tud belőle kommunikációt építeni?
Mi az amit kaptunk?
  • Wave (nagy betűvel) az alkalmazás maga
  • wave - maga az egész hullám vagy az üzenet vagy a hullám fejléce, a Fő Blip
  • blip - maga az üzenet ha egynél több van hozzászólás, üzenetecske, chat
  • wavelet - akkor ha a wave egynél több blip-et tartalmaz
  • ping - privát blippelés a wave-en kívüli felhasználóval
  • reply - egy blipre történő válasz
  • privát reply - a wave-en belüli felhasználóval történő magán blippelés
  • wiki reply a blipen belüli blip, ha több blipet tartalmaz wiki wavelet, ennek létezik grafikai jele is, egy szürke szöveg buborék benne plusz vagy minusz jel (nyitva, zárva az innen induló wavelet). Alkalmazása az adott szóra, szöveg jelre dupla klikk a felbukkanó üzeneten a reply választása.
Ebből is jól látszik az emberi tényező nagyszerepet játszik a "forradalom" kiteljesedésében. A Google Wave Preview "lebutított" változata épp ezért ennek gyakorlására, és új értelmezések, alkotórészek megszületésére nyílt meg 2009. szeptember 30-án.
További alkotó elemek lehetőségek, a tovább értelmezés jegyében:
  • Extension (beépülők, bővítmények) - wave-n, blipen belül elhelyezett speciális tartalom
  • robotok - speciális tulajdonsággal rendelkező "alkalmazás-felhasználó" ami hatással van az egész wave-re
Látható olyan tulajdonságokkal ruházhatjuk fel összességében wave-ünket amit e-mail-ünkkel nem tehettünk meg. Amíg az e-mail felkérés a táncra azaz saját webes megoldásunk meglátógatására, igénybevételére, addig az ilyes fajta wave maga a TÁNC. A forradalom talán ebben lapít.
De mi újság a Wave-et fogadó hazai környezettel? Egy szóval kifejezhető: lesújtó.
Kezdjük a hazai internet eléréssel ami majd 100 %-ban aszinkron tehát amíg a letöltés kezd hasonlítani egy átlag európai sávszélességhez addig a feltöltés sávszélessége majd "albáni". A Google Wave és más hasonló születő megoldások (pl. Raindrop) nem tolerálják az aszinkron módot. Nem kis túlzás kijelenteni ez gazdasági hátrányt is okozhat az egész országnak. A humán részéről beszédes az a bevett szokás,  hogy fontos e-mail után mai is jellemző a rátelefonálás, SMS-zés, hogy a címzett biztosan elolvassa levelünk. Ma Magyarországon nem jellemző a feed olvasás, a Twitter, a Facebook használata, majd semmi amiben azonnal a szürt (lényeges) tartalmat kaphatnánk és azonnal reagálni tudnánk rá. Úgy tünik az internetes kultúránkban az IWIW lesz a hazai internet "átkosa".
Építő lehetőség lehet a most érlelődő hazai igény és kényszer az újfajta munkakultúrára, és az a kormányzati felvilágosodás ami újra szabályozná az internet szolgáltatóktól elvárt minőséget és szabványokat. Ez a Wave "forradalom" legyen a miénk is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése