2013. május 2., csütörtök

Köztársaság Operációs Rendszer - a progresszivitás utolsó esélye



Boldogság önthetné el a Köztársaság Operációs Rendszer (a továbbiakban K.O.R.) megalkotóit mindaz ami ma körülvesz mindannyiunkat:
Magyarországról nézve a III. Köztársaság létrejötte óta soha nem volt ennyire egyoldalú a tájékoztatás a média, soha nem volt ennyire versenymentes a gazdaság. Az utóbbi 3 évben jelentősen csökkent az embereket sújtó válság miatt az internet penetráció.

10-ből 6 embernek semmi köze az internethez. 10-ből 6 ember csak a hagyományos és semmilyen értelemben nem plurális hírforrásokat érhetik csak el. Az internetet használó magyarok web 2.0 viselkedése pedig épp olyan mint a többi globális 4 milliárdnak: bólogató kutya gej mosollyal a száján a Wartburg hátsó ablakában. Facebookon uniformizálódik a nem létező magyar középosztály is:)

A kölcsön bérmunkás szolgáltatásokon kívül szinte semmilyen munkamegosztó szolgáltatás, internetes megoldás nem található. Marginális jelentőségű a távmunka. Jelentős joghátrányokkal jár a részmunkaidő. Az alkalmi munka tisztessége, jelentősége pedig fel lett áldozva a szürkegazdaság oltárán. A kényszerpályára szorult munkavállalók jogszerű megfosztása a tisztességes jövedelemszerzéstől, nyugdíj és társadalombiztosítás jogosultság esélyétől is!

Hol lehetne ideálisabb helyszínt, politikai és gazdasági együttállást találni az OECD ország közül  a K.O.R. bevezetésére ha nem Magyarországon?
De miért kell egyáltalán a K.O.R. vagy akármilyen néven nevezett is új közhatalom gyakorlási módszer?

  1. Mert olyan Világban élünk amiben meghaladtuk a mostani politikai és gazdasági rendszerünket. A világválságok sosem jelentenek mást ahogy most sem.
  2. Ökológiailag fenntarthatatlan gazdaságunk.
  3. Új társadalom és gazdaság szervező megoldásokért kiáltanak a Világ szabad társadalmai.
  4. Veszélyes trend ütötte fel a fejét világszerte: a kockázat vállalás felszámolása. Ennek következményeként jöttek létre és sorra jelennek meg bezárkózó és kirekesztő gazdasági ökoszisztémák.  Valójában a gazdasági verseny felszámolásának sötét erői minden ilyen szervezett, illetve hatalom.
  5. Ma Magyarországon nem győzhet másképp egyetlen szabad társadalmat képviselő erő sem.
De mi ez a biztosítékot kiverő ellentmondás: nincs hatalmon és olyat kíván bevezetni ami jelentős hatást vált ki a mostani hatalomgyakorlásban is?

Szervezőerő nem a hatalomgyakorlók kegye. Az minden progresszívan gondolkodó ember sajátja.
Senki és semmi nem tiltja olyan terméket gyártását bevezetését ami még nincs a piacon.
Semmi nem tiltja, hogy a fenntartható gazdaság új szereplőivel szövetség köttessék.
Semmi nem tiltja, hogy akár azonnal olyan munkafelosztó és munkamegosztó módszert gyakoroljon ami azzonali érdemi megoldás emberek százezreinek.
ÉS semmi nem tiltja, hogy az állampolgárokhoz az őket érintő információ eljusson. Azokhoz is akikkel az elmúlt 20 év nem számolt illetve elérni nem bírt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése