2013. május 1., szerda

Blöff pártrendszer helyett Tudásközpontok Hálózatát


Érdekes világban élünk ahol a másodperc törtrésze alatt juthatunk a számunkra fontos információhoz. 5 milliárd internet felhasználó döntött úgy kukába a hír-monopóliumokkal a megmondó médiával. Naponta mennek tönkre, tűnnek el örökre az ilyen nyomtatott lapok és digitális másolatai! Kukába tudta hajítani az eddig működő vállalati marketinget. A fogyasztó megkerülhetetlenné vált. A fogyasztók egymás közötti kommunikációja termékeket emel eddig nem látott magasságokban aláz meg azt kiérdemlő gyártókat termékükkel együtt. Felületén szerveződő forradalmak zsarnokságot tüntet el napok alatt.
Mindezek ellenére mégis pártrendszerek blöff viadalán (jobb helyeken választásokon) győztesek irányítják életünket, hozzák életünk és a fenntarthatóság ellenében agyatlanabbnál agyatlanabb törvényeiket.

A politikai rendszerek mindezek ellenére is érintetlenek maradhatnak?! 

A Kérdés valójában már eldőlt a 2008-ban kirobbant pénzügyi válsággal. Az átmeneti időszakban nagyon változatos társadalmi modell válaszokat ismerhetünk meg. Sokról így saját országunk válaszáról is kiderült annak alkalmatlansága. Holtában szült megoldás mind, ami számításon kívül helyezi az új képességekkel bíró polgárait.

Egyetlen egy parlament, törvényhozó épület bejárata felett sem olvasható: belépés csak politikai pártoknak. Sőt mintha ők maguk erőteljes szándéka lenne az ilyen felirat elkészítésére. Minden válságuk és kudarcuk ellenére is.

Mégis olyan hétköznapi idiotizmusban élünk ahol az egyén és civil szervezeteik értékei nem tudnak összeadódni. Olyan demokráciákban, amiben az állampolgár csupán egy szükséges statiszta, kellék az uralmak és korrupciós elosztó rendszerek megszerzéséhez. 4 évre elfelejtett mellőzött bió-adózó-robot, rossz, akire csak közpénzt kell tölteni amit ő, fizet adó formájában. Ráadásul választási ciklusonként képesek vagyunk mindezt elölről kezdeni a következő blöff áldozataiként, foglyaként. Hüjje fogoly játék ez:)

A válasz, most amikor a szabad társadalmak demokráciái saját politikai pártrendszereinek foglyai, a válság és annak kezelése bizonyította mindennemű alkalmatlanságukat, más nem lehet:

Köztársasági Operációs Rendszer,
amiben Tudásközpontok versengenek a részvételi demokrácia keretei között a mindenkor elérhető legmagasabb elfogadottság és legmagasabb minőségű társadalmi közjóért.

Mára a Részvételi Demokráciához minden szükséges technológia megszületett és napi rutinnal használjuk. Önmagunk egymásközt “edukáltuk” minden tudását.
A Köztársasági Operációs Rendszerrel pedig minden egzisztenciálisan, digitálisan leszakadt társadalmi csoport elérhetővé válik.

A tudásközpontok nem állítják magukról, hogy mindenhez értenek ellenben azt igen, hogy képesek más tudású tudásközpontokkal együttműködni. Kvázi kit követnek többen hány barátja van hányan lájkolják +1-zik etc. etc. ismerős valahonnan? :)) Blöff központok helyett tudás és képesség központokból lehetne választani.

Politikai pártharc helyett, ön-kultúrarombolás, csonkítás helyett tudásközpontok versengését. Az alkalmasság folyamatos bizonyítása mellett. Az ilyen közhatalmú rendszerben az is előfordulhat, sőt gyakorlattá válhat, hogy a válság feladatok megoldását és levezénylését az arra alkalmas tudásközpont végzi el független attól ki kapott az összes ügyek irányítására bizalmat az adott ciklusban.

Tényleg lehet más a politika. Oly annyira, hogy létezhet közjó politika blöff pártrendszerek nélkül is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése