2015. január 5., hétfő

Ostoba Vasárnap - a magyar vásárló fekete vásárnapja

Éljen a Nemzeti Kereskedelem Mentes Vásárnap! 
Abban a korban amikor az OECD országok összes kormánya keresi, kutatja, segíti létrehozni az ember és ember közötti interakciók bővítését addig van egy kivétel ami erre vasárnapi kiskereskedelem drasztikus korlátozásával válaszolt. Abban a korban amikor a legkisebb provokációra az üzleti élet az emberi munkaerő kiiktatásával válaszol és rögvest algoritmusokat és robotokat vett be helyettük. És korántsem a költségcsökkentés a precízió a terhelhetőség miatt. Hanem első sorban az ostoba kormányok ostoba szabályozásaira válaszul.
Milyen válasz lépés (csapás) várható részükről?:

Az a nagyvállalat aki megteheti vagyis az összes (többek között ezért nagyok:) előre hozza a már kulcsrakész robotraktár áruházának online megnyitását. Egy kamerás robotkar halom futószalagok segítségével fogja összeállítani az online vásárlók kosarát a megfelelő méretű ládába majd a folyamat végén emberi kéz érintése nélkül pottyantja a céges futárfurgon rakterébe. Majd a személyre szabott folyamatlánc végén az egységes árrendszert elfelejtve, a kényelmi szolgáltatás végén a jókedvűen megvezetett vásárló otthonában landol a kosár.  Az is biztos ilyen rendszert nem csak vasárnap fog üzemeltetni elindítója, ahogy az is biztos ez a hagyományos  áruházai élő munkaerő igényére is hatni fog a hét fennmaradó hat napjának minden nyitva tartást engedélyezett órájában.
Kik lesznek ennek első körben a nagy vesztesei? Azok a tehetséges de korántsem jómódban élő felsőoktatás hallgatói, akik ehhez hasonló alkalmi munkavállalásokból még fedezni tudták tanulmányi költségüket a már meglévő diákhitelük mellett.
És természetesen minden egyes mgyar vásárló. Az eddig is szabályozatlan és aranykorát élő közép-kelet európai minőség mátrix (egyazon termékek meghirdetett minősége, egységtömege, végár képzése, beszélő viszonyban nincs a periféria államok kereskedelmi terében az európai centrum államokéhoz képest. 2010-től Magyarországon kirívóan nem!) túszaként szenved el minden hasonló intézkedés következményeként bújtatott de annál jobban érződő fogyasztói áremeléseket.
De a legnagyobb vesztes maga a magyar társadalom. Ezek az elárusító terek korántsem csak a fogyasztói társadalom ""templomai"", hanem sokkal inkább azon kevés még létező gyenge kapcsolati modul fizikai megnyilvánulásai, ami a rohamosan szegregálódó világunkban még sikeresen fenntartható volt mind ezidáig.
Mi tehát a  magyar politikai elit vasárnapi ostobasága:
A nagyobb kereskedelmi forgalom több alkalmazottat kíván. - mondják az egyszerű észjárás történelem lapjaiba ragadt bölcsességével.
Nagy pofon lesz amikor tömegesen jelennek meg az új minőségi kereskedelmi algoritmusok és azok fizikai karjai a robotok.
A legnagyobb pofont pedig jól láthatóan saját párthű kereskedelmi moguljaitól fogják elszenvedni.
A baj csak az, korántsem csak nekik fog nagyon fájni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése