2017. február 21., kedd

Az ipari forradalom 4.0 magyarul

 Okos gépek: szép és ijesztő jövő
Három magyar hangja ebben a műsorban, Benczúr András az MTA, Big Data csoport vezetője, Mérő László matematika professzor, és Gulyás László egyetemi adjunktus voltak. A beszélgetés az RTL Klub Magyarul Balóval, Okos gépek: szép és ijesztő jövő cím alatt futott, és tudod mit Vincent:


Nem örülünk!


Nem, mert ebben a műsorban is csak az derült ki, hogy a beszélgetés résztvevőivel hasonlatos kognitív képességekkel bíró embereken kívül a többi ember jövője továbbra is nagy homály.


Eleddig nem látott kognitív küszöböt épít az emberiség közel 10%-a  a többi 90%-nak.


Magyarul olyan feltételt, hogy amíg az emberiség az emberiség soha nem lesz magasabb ennek a kognitív képességnek az arányszáma nagyobb. Az ember, mint faj így lett kitalálva így működik és nem túlzás kijelenteni ilyen arányszám mellett létezhet csakis jövője.  Ebben az arányszámban rejlik azon variánsok jövője, ami eddig minden jelentős változásra válaszolni tudott az emberi faj szintjén.


Kognitív küszöbön kívül még 3 ok, ami miatt még sötétebb a belátható jövő:


  1. a mesterséges intelligenciával, a robottal kiváltott munkák nem az eddigi emberi logikát követik: pl. a múltban a kocsisokból lehettek gépkocsivezetők, a lovász fiukból autószerelők a többi fölművelőből autó összeszerelő munkás. A mostani önvezető autó csakis robotoknak teremt munkafolyamatokat. Nincs és nem is lesz járulékos emberi munkaerőigénye az első generációk elkészülte után!
  2. A ma ismert társadalmi és gazdasági világrendünk nem ismer, olyan tulajdon- munka-jövedelmen kívüli megoldást ahol tömegesen megoldható lenne az, hogy emberek nem fognak jövedelemhez jutni. Nem ismeri az ingyenesség a feltétel nélküliség, a korlátlanul rendelkezésre álló fogalmakat.
  3. Soha nem volt a múltban egyszer sem olyan sebesség különbség az eddigi ipari forradalmak idejében a forradalmat kiváltó gépek, technológia megjelenése és az annak következményeit lekövető szükségszerű gazdasági és politikai változások bevezetése között, mint ami 4.0 forradalomban már most pontosan lemodellezhető! Tehát nem jóslatokról van szó, hanem már rendelkezésre álló modellekről.


A modellekből pedig csak olyanok következhetőek ki minthogy:


  • a mostani emberiség 90%- úgy ahogy van felesleges. Eltűnésük nem okozna kárt az új kialakuló struktúrában, sőt!
  • a profit éhség, amit a robotizálás miatt kieső fogyasztók száma csak tovább gerjeszt, nem hagy kellő időt a szükségszerű társadalmi és gazdasági változásokra
  • csakis olyan megoldások következtethetők ki a modellekből, amelyek nemzetállami szinteken megoldhatatlanok!


És ezek mind nem hangoztak el magyarul.
Balul megfogalmazva sem, nem hogy a kognitív küszöböt megugró tehát jövővel rendelkező magyar hangjaik szájából sem!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése