2009. augusztus 30., vasárnap

Küldd el imádat! avagy teremtsd meg kultúrád a Facebook Twitter Közösségekben

forrás: MR1
Mit lehet tenni abban a helyzetben, ha csökken az érdeklődés szervezeted iránt, mozgósító erőd közelit a nullához. A svéd egyház szerint használjuk a web 2.0-ás közösségeket: a Facebookot, Twittert. Augusztus 20-án egy hónapos országos kampányba kezdtek. Tíz millió korona értékben költenek Mozi és TV reklámokra plusz újsághirdetésekre. (Mondjuk, ha idehaza van egy országos ingyenes hetilap-hálózatod, akkor nagyság rendekkel olcsóbban és nem csak kampányszerűen megteheted.)
A kampány egyszerre növeli népszerűségüket és  mozgósít a közelgő egyházi választásokra. És ami nem hallható a podcastban:
 megteremti a svéd egyház kultúráját a webes közösségekben! Könnyen tehetik, hiszen Svédországban az internet penetrációja 98%. Az iskolákban tananyag az internetes ismeretszerzés, a web 2.0, amúgy a mai napig a gépírás is.
Ott egy olyan reklámkampány ami arról szól:
Mondj el egy imát és küldd el a jó istennek az interneten és ha lehet, oszd meg imáidat másokéival is a Facebookon és a Twitteren!
Akkor a kampányban megszólítottak 90%-a ismeri a technológiát, ezt a fajta webes kultúrát, a maradék 10% meg azt tudja, hogyan szerezze meg a kulturális ismeretei révén (is). 
Idehaza mielőtt saját webes közösségedet, kultúrádat megteremted, kampányod részévé kell tenni a webes közösségeknek, illetve azok működésének és az általuk kínált lehetőségeknek a megismertetését. De a legtöbb esetben a kampány nem is elegendő. A print ismeretterjesztés és a print alapú tartós tagtoborzás még magyarországi sajátosság az internet penetráció elmaradottsága miatt.
A svéd egyházak, hogy tetézzék a földi javakat a kampányban említett rendszert ún. social sms szerveren keresztül, ingyenes SMS-sel is elküldhetik imájukat a közösségbe és egymásnak, ahogy az egyház is az igéket a hívőknek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése