2011. április 5., kedd

Közös Világ - Segítség, van élet a Facebook-on túl!


A virtuális világnál már csak a valós világ jobb. A valós világ meg igazán akkor színes, élvezetes, ha azt másokkal egy időben együtt éljük meg: Közös Világ
A Közös Világ határa az a fizikai közelség ahol e közösségek tagjai szabad akaratukból egymással értelmezhető időn belül (pár perc alatt) akár fizikai kapcsolatba is kerülhetnek. Az a közelség ahol értelmezhető a közös élmény szerzése, megosztása. Az a közelség ahol az interaktivitásnak eredménye a záros időn belüli fizikai találkozás lehetősége.
Amint elhagyjuk otthonunkat, lakóhelyünket, munkahelyünket láthatóvá válik, számtalan ilyen Közös Világ létezik a Facebookon a Twitteren túl.
Nem látják?
Hát persze, tessék bekapcsolni mobiljuk Közös Világ alkalmazását. Sokan most persze mérgelődnek, hogy lehetne bekapcsolni egy olyan alkalmazást, ami még nem is létezik.
Pedig már létezik rá egy példa: a COLOR.
A teljesség igénye nélkül a COLOR egy térinformatikai közösségi hálózat és fotó, videó megosztó. Egy olyan közösség ahol nem kellenek “barátok” nincsenek követők és követettek nincs regisztráció és fölös tartalomkezelés, nincs PC-én elérhető honlapja. Ráadásul a megosztott fotók helyszínét és a mások “közelségét” nem a GPS segítségével oldja meg. Sőt a COLOR azt ígéri feleslegesen nem foglalkozunk mobilunkkal. Akit bővebben érdekel, íme, pár link:
Color CEO on the Future of Social Networking [INTERVIEW]
True Colors - Bathing Mobile In An Entirely New Light
Barátok nélkül működik a Facebook utódja
Color Complexities - It’s Not Just a Photo Sharing Application
Ami számunkra fontos a COLOR példájából az a hangsúly eltolódás a valós alkalmi kisközösségek fontosságának irányába. A Közös Világban létre jövő közösségi interakciók képesek létrehozni diaszpórákat, szórványos közösségi hálókat. Ezekben a közösségekben lehetőség nyílik a felhasználók számára különböző szintű és mélységű új kapcsolatok kialakítására. Egy újfajta on-offline valóság megélésére.
Természetesen a COLOR megoldása egy a lehetséges sok közül. A COLOR-on képek, videók megosztásával kerülhetünk valós kapcsolatba egymással, de létezhet olyan megoldás is ahol csak egy bizonyos közelségben elérhető alkalmazás (ad hoc alkalmazás) segítségével sikerülhet a közelben lévőkkel kapcsolat kialakítására. A Közös Világok közös tulajdonsága a közelségbe kerülés értelmezése és az azzal való “visszaélés” lehetősége. 
Valahonnan ismerős? Hát, igen! Mintha Mérei Ferenc Közösségek rejtett hálózatát vinnék filmre Csermely Péter saját forgató könyvéből a Rejtett hálózatok rendezésében:)
Apropó nagy Nevek. A Közös Világban az 5, 15, 35, 80, 150 köreink közül csak az 5 van kőbe vésve a többi dinamikusan változó (csak nem hasonló értelmezésű lesz a Google Circles?)
Mire lehet jó ez az egész Közös Világ játék?
Azon kívül, hogy eddig nem látott lendület hoz, a mobil használatában például arra újra tudjuk ki a szomszédunk mielőtt már Barack Obama is jó haverunk a Facebookun. Megismerjük az utcánkban élőket. Tudjuk, kivel vagyunk egy időben, a cityben, egy étteremben, egy plázában, egy nagy eseményen. Interneten elmagányosodott lelkek “megmentésére”:)) De legalábbis egy esélyre a valós emberekkel kibővített valóságunkban: új kapcsolatokra.
De komoly lehetőség ez a helyi nem digitális termékeket árusító kereskedelemnek, a helyben elérhető szolgáltatóknak, a helyi médiának. Teljesen új pr-marketing eszköztárat nyújt. A közigazgatásról, az egészségügyről, és az oktatásról már nem is beszélve. (kitűnő K.O.R. megnyilvánulás!)
Az sem lehet a véletlen, hogy itt van már a fizikai tárgyakat címkéző RFID, a belőle kinőtt NFC technológiával megvalósítható “fájdalom mentes” mobil fizetés és a P2P (személy-to-személy) transzferek lehetősége. 
A Közös Világban létre jönnek új értelmezésű “munkavégző” helyek, közös élményt átélő terek, rendezvények. Új esély a kihaló belvárosok élettel való megtöltésére.
Ad hoc közösségeknek jól jöhetne az alkalmilag elérhető közelség-alkalmazások. Az ehhez az alkalmi hálózatokhoz történő egyidejű kapcsolat az internetes kapcsolódással egy időben vagy tőle függetlenül. Az ehhez szükséges a mostanitól merőben eltérő mobil operációs rendszer (a Facebook ilyet épít?). 
Ami talán a legfájóbb a Közös Világ mostani helyzetében az, hogy hiába a magyar tudósok sikere elismertsége ezen a területen, a sztori megint Szilícium-völgyében látszódik sikerrel megvalósulni. Idehaza sokan inkább még pesszimisták a tartózkodási hely alapú alkalmazások szolgáltatások sikerességében. Talán azért mert eddig nem így gondoltak rá.
Mindezek után azt se bánom, ha befektetői közelségbe kerülünk egymással. Hozhatod a pénzed, van rá működő megoldásunk: MoodMover!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése