2017. március 21., kedd

Tavaszi napéj egyenlősdi duzzogó greenwave: Kormányzás vs. Önkény pénzbehajtása


A minap azt hordta a szél, hogy környezetterhelési díj gyanánt akarta-akarja megsarcolni az üzletláncokat egy magát európainak nevező ország önkénye


Arról szólt-szól önkénytervezete (önkényben így hívják az előzetesen senkivel nem egyeztetett törvénytervezetet), hogy évi horribilis összegekkel adóztatják meg az üzletláncok azon parkolóit, amit egykoron minden önkormányzat feltételül szabott az építési engedélyek kiadásakor. Nem egy esetben volt elvárt a túlméretezés, ha azok közösségi érdeket is szolgált. (magyarul a multi pénzén megoldatták a parkolók létrehozását ott, ahol amúgy erre az önkormányzatoknak nem tellett volna). A parkolók megadóztatásánál nem állt meg az önkénytervezet. Újabb kognitív magasságokat szemléltetve, országa területén minden házhozszállításos tranzakciót is környezetterhelési díjjal gondolja büntetni. Nincs is ennél természetesebb, hiszen az mégsem járja, ha a miatt nem folyik be az extra magas üzemanyagadó, mert valakik kitalálják, pénz fektetnek abba, hogy nagyságrendekkel kevesebb üzemanyag fogyasztás mellett otthonába logisztikázza napi, alkalmi bevásárlásait, azon vásárlóinak, akik jellemzően csakis autóval tudják abszolválni e rutinokat. És ha még ez sem lenne elég, reklámkorlátozásra hivatkozva tűntetné el ezen üzletláncok ingyenes buszjáratait. Elvéve végképp a lehetőséget azoktól, akiknek nincs autójuk, sőt az áruházakat megközelítő buszjáratok menetdíjára sem, vagy azoktól, akik nem akarnak egyenként környezetet terhelni vásárlásos autózásaikkal.

Önkényben olyan soha nem történhet meg, hogy önkénytervezettel új munkahelyek léthozását generáljon. Olyan meg végképp nem, hogy az újérték tranzakciókat hozzon létre.

Mert ellenben az önkénnyel, hogy oldaná meg egy európai ország?
Tényleg valahol tűrhetetlen állapot a sok kihasználatlan potencia, ami az áruházláncok, P+R parkolók négyzetmilliónyi területein, parlagon hevernek. Ezen felismerés felmérés és megalapozott modell megalkotása után egy magát demokratikusnak nevező kormányzat az érdekeltekkel közli, eszébe jutott egy cool win-win megoldás és ennek keretében olyan törvény, szabályzó megalkotását tervezi ami:
Arra kötelezné az x négyzetméter terület feletti fedetlen parkolok tulajdonosait üzemeltetőit, hogy 3 éven belül napelemekkel fedje le e területeit. Ösztönzők illetve szankciók ismertetése mellett.
Indoklás:
Unjuk, már hogy, izzadni kell a vásárlás után az autóig, illetve addig, amíg a parkolóitokban nyáron 65 fokra felhevült autóban jelentős plusz üzemanyag elfogyasztása után az visszahűl 26 fokra. Unjuk már, hogy magatoktól nem jöttök rá, hogy jelentősen tudnátok üzemeltetési költségeiteket csökkenteni a telepített napelemekkel, sőt még lokálisan beszállni is tudnátok a helyi villamos energia ellátásba.
Unjuk már, hogy folyton-folyvást zöldnek mondjuk magunkat, de ennek ellenére a zöldipari munkahelyek számát semmivel nem generáljuk.
S mit tesz ilyenkor az önkény alattvalói illetve a kormányzó demokratikus választói?
Az önkény alattvalója talán picit pufog magában, netán bezzeg posztra vetemedik. Amúgy, mint minden önkénytevezeti pénzbehajtás hatását, a lánc végén állva megkerülhetetlenül megfizetnie köteles.
A demokratikus kormányzó választói ilyenkor szinte örömünnepet ülnek a felett, hogy újabb oldaltól mentes mindenki előnyét szolgáló született meg!

Ui: El a kezekkel a házhozszállítástól! Mert ez ugyanis a következő 15 év egyik legfontosabb újmunkahelyet létrehozó gazdasági fejlődés potenciája. Amúgy meg nem Sorosozni kell bátornak lenni, hanem a shortolást megmerni tranzakció díjazni!  Olyan évi € milliárdos lehetőség rejlik benne, amit csakis a shortolások győztesei és vesztesei fizetnek meg! Vagy ha ez még sem lenne igaz, akkor legalább ezen összegből lehetne túlélni a következő pénzpiaci összeomlást, amit jellemzően a shortolások illetve a shortolások kifinomult alfajai okoznak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése