2010. február 16., kedd

Magyar e-book piacterek - digitális szörnyszülöttek


A magyar e-Book piacon kóborolva, már ha ilyet ma ki lehet jelenteni, erős idegzet szükségeltetik, mert egy óvatlan pillanat és máris ilyen találjuk magunkat, mint a 
3D digitális publikáció. Itt napilapok, magazinok digitális verziójával riogatják a véletlenül erre járót. Homályos zöld üzenet, mi szerint valami számszerűségnek a kinyomtatása mennyi fa létébe került volna. A 3D köntösbe bújva rémséges flash-be zárt PDF fájlok lapozódnak és bizony még zörrennek is nem kis ijedtségünkre.
A digitális használat előnyét az árképzéssel próbálja indokolni a piactér nem sok sikerrel.
Akinek van kedve utána számolhat. Ha mégis vásárolnál, amit a képernyődre kapsz, nem fogod megköszönni.
Menekülőre fogva, ha más sem vigyáz, ide eshet be maga is: A Nagy e-Könyv Program.
Ha régen tátottad el a szád, akkor itt a regisztráció után megteheted. Ugyanis fizikális hardver kulcs megvásárlása után már élvezheted is a rég vágyott mű digitális gnómját. A PDF fájlt itt is 3D flash-ben végzik ki.   
Persze a teljes képhez hozzá tartozik olyan jó kezdeményezés, mint a fapadoskönyv.hu. Bár itt a fő üzenet a még szűk és jóformán csak magyar szerzőkre korlátozott választékból, hogy a vásárló maga készítsen otthonában könyvet. Vagy az interkönyv.hu  aminek fő választéka az oktatási anyagok teszik ki.
Saját mű digitális publikálásához példaként (jó vagy rossz ki-ki eldöntheti maga) az ekonyvcentrum.hu említhető.
A legmegdöbbentőbb a nagy Könyvesek, Lapok, Kiadók jóformán teljes elzárkózása a digitális változat terjesztésétől. Nyomaiban sem lelhető fel, hogy a közeljövőben ilyen irányú változás történne.
Okok mögött sejthető lehet a sajátságos magyar (?) elkötelezettség a nyomdaipari szereplőkkel. A túlnövelt üzletterek meglétével.  Külföldi lap és nyomda tulajdonosok szándéka miszerint magyar ember ne használja a digitális módot addig, míg nullára ki nem futtatják a mára már kiderült értelmetlenül telepített nyomdáikat.
A magyar e-book piacról így biztonsággal kijelenthető teljesen szűz. Egy új szereplő, vagy egy meglévő újragondolva piaci jelenlétét szinte mindent vihet elsőre (azért mégis csak egy 15 milliós 90 %-ban nyelvébe zárt piacról volna szó).
Miért?
Mert már most léteznek modellek digitális újságstandra, digitális könyv piactérre, digitális tartalom védelemre, kényelmes online fizetési megoldásra. Léteznek be nem vezetett modellek a meglévő üzletterek digitális együttlét hasznosítására. Léteznek megvalósítható programok bevitele az ilyen boltokba. 
Addig is Kellemes Szörny Rt. Élményeket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése