2012. április 26., csütörtök

Off-Online Cloud - Napelemes örökkévalóság



Milyen lehetne egy igazán zöld, tartós biztonságos személyes Felhő megoldás.
Lehet, hogy a legegyszerűbben megoldható egy nem folyamatosan online kapcsolatban lévő személyes hardverre gondolni.

Mi lenne, ha napelemes egyszer írható lapkákat fűzhetnénk fel egy olyan dizájnnal megfűszerezett tárgyra, ami akárcsak egy fát öltöztet fel levelei.

Az ilyen off-online Cloud rendelkezne intelligens csatolóval (adatlekéréskor mindig csak azt a lapkát kapcsolja, amin a lekért adat található, amivel természetesen a K.O.R. intelligens kapcsolatot teremhet bármikkor bárhonnan.) A lapkák napelemei a saját működésükön kívül egységesen az alap hardver meghajtó akkumulátorát töltené, ami többek között a vezeték nélküli kapcsolat energia ellátását biztosítja. Esténként pedig működhetne íróasztal lámpaként a benne elhelyezett LED lámpák segítségével.

Miért lenne ideális egy ehhez hasonló felépítés?

Személyes tartalmainkat, adatainkat mindig csak lekérdezés személyes engedélyezése után válna megoszthatóvá.  Gondoljunk a Diaspora felépítésére ahol az adataink nem a szolgáltatást fenntartó kénye-kedvére van bízva (követheti szokásainkat, adatokat ad ki harmadik félnek etc. etc.) hanem az mindig is személyes tulajdonokban marad és csakis olyan adatokat osztunk meg csakis olyanokkal, ami szándékunkkal azonos!

Mert valahol világégető pazarlás a mostani Felhő megoldások. Gondoljatok olyan könyvtárra, aminek összes könyvének összes karaktere energiát fogyaszt és hálózatba kapcsolt. Az év összes napján 24 órán keresztül attól teljesen függetlenül, hogy az adott könyvet egyáltalán olvasná valaki is.

Egy off-online személyes Cloudon mindig csak azon lapka fogyaszt energiát és csak addig, míg a tranzakció tart. Tehát igazi Köztársaság Operációs Rendszer hardverelem:)
Az ilyen egyszer írható lapkák nagyságrendekkel olcsóbban előállíthatóak a többször írható társaiknál, nagyságrendekkel hosszabb és biztonságosabb életciklus mellett. S ma már félelmetesen sok GB tárolható rajtuk egyetlen négyzet centiméternyi területén. Így a duplikációk és azok más biztonságos helyen történő tárolása sem nevezhető nem vállalható költségnek. Még a Google Drive-val szemben se:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése